Munkahelyek a jövőben

Lesz-e munkám az elkövetkező 20 évben?
Lesz-e szükség arra a tudásra, amit ma birtokolok?
Érdekes cikk jelent meg a munka jövőjéről, arról, hogy a mesterséges intelligencia milyen területeken kerül majd lépéselőnybe az emberhez képest.
„Az elmúlt években főleg a taxisofőrökkel, kamionvezetőkkel kapcsolatban jelentek meg olyan előrejelzések, hogy hamarosan az önvezető járművek leválthatják őket. Pedig ez egy jóval hosszabb folyamat lesz. Szerintem legelőször a fehérgalléros munkakörökben lesz hatása a mesterséges intelligenciának, elsősorban a junioroknál, illetve mindenkinél, akinek olyan munkája van, amiben gondolkodni nem nagyon kell, hanem például űrlapokat kell kitölteni, adatokat rögzíteni, egyszerűbb kérvényeket elbírálni” véli Tilesch György globális mesterséges intelligencia-szakértő. (1)
 
Fotó: Anna Samoylova - Unsplash

Forradalmi változás a munka világában

A Mesterséges Intelligencia iparága évente 80-90 százalékkal fejlődött a koronavírus előtt, szakértők szerint ez most fel fog gyorsulni 400-500 százalékra. (1) 
Ha kíváncsi vagy arra, hogy a te munkaköröd mennyire jövőálló, ezen az angol nyelvű oldalon tesztelheted: https://willrobotstakemyjob.com/
 
Mit tehetsz, ha nem tetszik a prognózis amit itt találtál?
 „A soft skillek tekintetében egy csomó olyan fogalom kerül dobogóra még a közeljövőben, mint a kooperáció, a kreativitás vagy az empátia képessége, amik eddig talán kevésbé voltak fontosak.
Ide sorolnám a kritikus gondolkodás képességét is, hiszen az MI világában a saját elménk védelme, a manipuláció elleni védelem lesz a legfontosabb, amit nem szoftveresen fogunk tudni megoldani.”(1)
 

A vezetésben is felértékelődik a humánum jelentősége

A vezetőknek nem csak megtalálniuk, kiválasztaniuk és alkalmazniuk kell az új megoldásokat, de el kell érniük, hogy az általuk irányított szervezet, csapat is kellően rugalmasan alkalmazkodjon ezekhez. Ehhez pedig szükség szerint a meglévő folyamataikat, eszközeiket és saját személyes kompetencia-tárukat is fejleszteniük kell.

 A World Economic Forum 2019-es előrejelzése szerint az elkövetkező évtizedben legszükségesebb készségként felsorolt komplex problémamegoldás, kreativitás, rendszerszintű elemzés, eredetiség, aktív tanulás, kritikus gondolkodás, másokkal való együttműködés, emberek irányítása és érzelmi intelligencia már most is nagy segítséget nyújtott azoknak, akik alkalmazni tudták ezeket. 

„A vezetők nagy része, a mai 30-55 éves korosztály leginkább a koordináló, iránymutató vezetési stílust láthatta maga előtt példaként, ami azonban a személyes kontaktusokat nélkülöző, online térbe terelt munkahelyi kapcsolatokban, a felhatalmazást, inspirációt váró fiatal munkatársak mellett nem bizonyul elégségesnek.” (2)

Nagy ugrást kell tennie tehát annak, aki jövőállóvá szeretné képezni magát, a technológia fejlődés mellett a személyes kompetenciák terén is. Ebben, az önismeret fejlesztésében, a „vakfoltjaink” felfedezésében segíthet a coaching.

Másképp kell gondolnunk a jövőnk bebiztosítására: nem elég anyagilag gondoskodnunk magunkról.
Be kell fektetnünk a saját fejlődésünkbe is, még ma… lehet, hogy holnap már késő…


Forrás:

(1) https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210429

(2) https://vehir.hu/cikk/60016-hogyan-legyunk-jovoallo-vezetok?