Hányféle nyelven beszélsz a szeretetről?

A Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész által 1992-ben megalkotott 5 szeretetnyelv fogalmát tudományos kutatásokkal eddig kevesen próbálták validálni. A mindennapi életben való alkalmazhatóságot és eredményességet a gyakorlati tapasztalatok, a kapcsolatok minőségének javulása számos esetben igazolta.

Gary Chapman megfogalmazásában a szeretetnyelv az a mód, ahogyan az emberek kifejezik és legszívesebben fogadják a szeretetet.
Az öt „nyelv” közül mindenkinek van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve, amelyek mélyebben hatnak rá, mint a többi. A megfelelő nyelvet használva partnerünk igazán elfogadottnak, megbecsültnek, szeretettnek érzi magát.

Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az akkor érzi leginkább, hogy szeretik, ha rá irányul a figyelem. Egy jó beszélgetés, egy meghitt vacsora, vagy bármi más, ami az osztatlan figyelem élményével ajándékoz meg, építi a kapcsolatot.

A minőségi együtt töltött idő mellett az elismerő szavak szintén a szeret kifejezésének csatornája lehet. Ha valaki gyakran dicsér meg másokat, és nem rest elismerését kifejezni, az ő esetében a szavak sokat jelentenek, és feltehetően maga is szívesen fogadja ezeket. Te szívesen adsz visszajelzést? Kedvedre való, ha dicséretet kapsz?

Az 5 szeretetnyelv közül az ajándékozás annak a szimbóluma, hogy gondolunk a másikra akkor is, amikor nem vagyunk mellette. Van, aki akkor érzi, hogy szeretik, ha erről tárgyiasult jelet kap. Nem szabad összekeverni ezt a szeretetnyelvet az anyagiassággal, hiszen elegendő egy jelképes, apró ajándék, vagy meglepetés, az értéktől függetlenül. Már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít a megfelelő ajándék kiválasztására, a meglepetés kitalálására.
Én nagyon szerencsés vagyok, mert minden reggel belekerül egy kis finomság a táskámba azokon a napokon, amikor úton vagyok és bizonytalan, hogy mikor tudok ebédelni.
Nektek is van olyan barátotok, családtagotok, akit le lehet ezzel venni a lábáról?

SouliD.hu fotója

Annak, aki a szívességek szeretetnyelvét beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti az életét, többet mond minden szónál. Akkor érzi a törődést, ha a másik fél szívesen besegít és végez bevásárlást, főzést, bedob egy adag ruhát a mosásba, kitakarít, vagy lenyírja a füvet. Ezek a kicsiny szolgálatok pont attól értékesek, hogy tervezést, időt néha fáradságot takarítanak meg annak, aki kapja.
Az ünnepek előtti sürgés-forgásban remek lehetőség kifigyelni, hogy társunk igényli-e ezt a fajta szeretet kinyilvánítást, és ha igen, minek örül a legjobban.
Nektek van olyan trükkötök, ami tutira bejön?

Az ötödik szeretetnyelv, a testi érintés. Az átölelés, hátba veregetés, kézfogás, a kar, váll vagy az arc figyelmes megérintése mind a szeretet vagy törődés kifejezése lehet.
Régóta tudjuk, milyen hatalmas érzelmi erő rejlik benne. Kutatások igazolják, hogy a gyermek, akit sokat dajkáltak, simogattak, felnőttként kiegyensúlyozottabb, jobban boldogul érzelmi életében.
Kultúránként eltérőek lehetnek az „elfogadott” vagy „illetlen” érintések. Az egyik szeretetet fejez ki, míg a másik sértő, megalázó lehet.
Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb.
Ti megölelitek egymást, amikor elindultok hazulról? Érdemes bevezetni ezt a szokást: megfiatalít és érzelmileg rugalmasabbá tesz!

Anna Shvets fotója a Pexels oldaláról

Gary Chapman a személyes szeretetnyelvünket az idegen nyelvhez hasonlítja, és úgy gondolja, az optimális kommunikáció csak akkor jön létre, ha mindkét fél megtanulja a másik anyanyelvét – azaz szeretetnyelvét.
A félreértések, csalódások és kapcsolati problémák hátterében gyakran az bújik meg, hogy szeretetünket nem a partnerünk által jól beszélt nyelven fejezzük ki.
Lassítsunk hát az ünnepekben, szánjunk időt egymásra! Ne csak létezzünk egymás mellett, de lássuk-, halljuk-, értsük meg egymást!