#boldoganamunkábanboldogság

Mosolyogj és jobb kedved lesz!

A nevetés, a mosoly ragadós. De tényleg!
Egyik napon morcos hangulatban, kedvetlenül lézengtem Veszprémben. Egy étterembe betérve a felszolgáló olyan széles mosollyal köszöntött, hogy önkéntelenül is viszonoztam. Érezhetően csökkent bennem a feszültség, jobb lett a kedvem. Beszűkült figyelmem kiszélesedett, és elkezdtem élvezni azt, ami körülvett.
Hogyan működik ez? Az alábbi cikkből sok összefüggésre fény derül.
” …többfázisos kísérlet során arra az érdekes eredményre jutottak, hogy ugyanazok a területek aktiválódnak, ha természetes módon kacagunk, vagy ha akaratlagosan vesszük rá magunkat a nevetésre, vagyis az agy működésében nincs lényeges különbség. … Ilyenkor jó hatású hormonok, például endorfin, dopamin és szerotonin szabadulnak fel az agyban, és hatnak pozitívan – többek között – a szív- és érrendszer működésére. Köztudott, hogy az endorfin a stressz egyik legnagyobb ellensége, minél több szabadul fel belőle a szervezetben, annál kevesebb szorongást fog az illető érezni. Ennek a hatásnak a nevetés mellett a rendszeres testmozgás is előidézője lehet. Ezek a hormonok ingerületátvivő, illetve szállító szerepet töltenek be idegrendszerünkben, és váltják ki a jó érzést bennünk, miközben egy kellemes tevékenységet végzünk.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .