Már megint „a Coaching”?! – tudtad, hogy Te is csinálod?

Mennyit beszélgetsz a kollégáiddal a munkahelyen? Hol születnek meg leggyakrabban a megoldások egy-egy problémára? A munkaállomásodon? A tárgyalóban? A kávégép mellett?

Gyakran érezhetjük úgy, hogy elakadásainkban egy-egy jól irányzott kérdés, vagy a probléma más szemszögből történő megvilágítása tovább lendít a megoldás felé. Ebben nagy szerepet kapnak a rövid, célirányos, néhány perces beszélgetések.

Akár a munkahelyen, akár home office-ban történik a munkavégzés, alapvető emberi szükséglet, hogy visszajelzést, kérdéseket, megerősítést, vagy korrekciókat kapjunk.

Amikor vezetőként tudod, hogy min dolgoznak a kollégáid és rendszeres időközönként érdeklődsz tőlük ezzel kapcsolatban, lehetőséget teremtesz arra, hogy a saját kerékvágásukból kizökkenve nézzenek a mindennapi feladataikra. Fókuszba kerüljön a cél, a hozzá vezető út és az, hogy éppen hol tartanak. Ez a fókuszálás segít a feladatok teljesítésében, az esetleges elakadások feloldásában, a szükséges módosítások időben történő meghozásában.

Mindegy milyen csatornán kommunikálsz a kollégákkal: levélben, a közösségi médiák csevegő felületén, szöveges üzenetben, rövid telefonbeszélgetésben, zárt csoportokban, videokonferencia platformokon, vagy élő szóban, a jól célzott beszélgetések segíteni fogják őket a továbblépésben.

Ilyenkor Te is „coacholsz” – ezeket az interakciókat a szervezetfejlesztési szakemberek mikro-coachingnak nevezik.

pszichológia biztonság, vezető, leadership

Mit gondolnak erről a Te kollégáid?

Timothy R. Clark kutató, a szociológia tudomány doktora munkatársaival a világjárvány kitörése előtt több mint 50 szervezet alkalmazottját kérdezte meg az alábbiakról:

Ha a vezetője felajánlaná önnek, hogy coacholja önt, és a következő két lehetőséget kínálná fel, és csak az egyiket választhatná, melyiket választaná?

 • Havonta egyszer egy egyórás hivatalos coaching ülés.
 • Három 5 perces informális coaching ülés hetente.

Mindkét lehetőség havi 60 perc teljes coaching időt tartalmaz, csak az időbeosztás más.

A válaszadók 80 százaléka a három, 5 perces coaching-ülésekből álló lehetőséget részesítette előnyben. Arról számoltak be, hogy nem érzik elegendőnek a vezetőikkel folytatott, munkával kapcsolatos, támogató beszélgetések mennyiségét. A havi egyszeri hosszabb megbeszéléseket pedig a kötelező feladat kipipálásának tartották. „Ha a világjárvány előtt ennyi alkalmazott nem érezte elegendőnek a hagyományos vezetői kapcsolódásokat, gondoljunk csak a csapattagok igényeire a virtuális környezetben, amikor az emberi kapcsolatok iránti vágy csak még inkább fokozódik.” (1)

Hogyan használhatod ezt az eszközt még hatékonyabban?

A mikro-coaching a gyakori, rövid (5-10 perces), célzott, munkafolyamaton belüli támogató beszélgetések gyakorlata.

 1. Keresd meg munkatársad és kezdeményezz beszélgetést egy aktuális, korábban meghatározott és megbeszélt feladatáról.
 2. Kérdezz tőle, és engedd, hogy maga fejtse ki az eredményeit és fogalmazza meg problémáit és a lehetséges megoldásokat. Segítő kérdések lehetnek: 
  • Teljesíted a célodat?
  • Mit tudsz most?
  • Miről kellene többet tudnod?
  • Hogyan tudod ezt elérni?
  • Mit látnak ebből majd mások?
 3. Adj felhatalmazást! Egy kevésbé tapasztalt vagy kevésbé magabiztos kollégának eleinte több útmutatásodra lehet szüksége, de a cél, hogy mielőbb önállóan alkothasson véleményt, és találjon megoldásokat.
 4. Adj pozitív visszajelzést a jó teljesítményre!
 5. Összpontosíts a valós idejű tevékenységre és igényekre!
 6. Folyamatosan kapcsolódj a munkatársadhoz, és ha változnak a munkáját, célkitűzését is befolyásoló körülmények, segítsd őt alkalmazkodni.
 7. Légy őszinte, ne tűnjenek a beszélgetéseid forgatókönyvszerűnek vagy erőltetettnek.
 8. Légy következetes, és keríts sort a beszélgetésekre rendszeresen, váljon a napi gyakorlatod részévé.
 9. Szánj megfelelő időt egy-egy felmerülő téma alaposabb megbeszélésére, ha erre szükség van.
 •  
online coaching
Fotó Dylan Ferreira - Unsplash

Milyen előnyöket hozhat?

Ami az embereket illeti, minél gyorsabb a változás üteme a munkájukat is befolyásoló környezetben, annál gyorsabban vezet az időben történő kapcsolat és visszajelzés hiánya az elköteleződés elvesztéséhez, a termelékenység csökkenéséhez és a lemorzsolódáshoz.       

A személyes és virtuális környezetben egyaránt végezhető mikro-coaching beszélgetés csupán egy eszköz a vezetők széles eszköztárában,

 • nagyban hozzájárul a biztonságos és „boldog” munkakörnyezet megteremtéséhez,
 • segít létrehozni és fenntartani az emberi kapcsolatokat,
 • támogatja a csapattagok szociális, érzelmi és fejlődési igényeit,
 • megtartja a dolgozói elkötelezettséget,
 • összetartja a csapatot,
 • pozitív hatása van a termelékenységre, innovációra és ezáltal a versenyelőnyre is.

Bár a vezetők elfoglaltak, és idejük drága, az erőforrások ilyen módon történő megsokszorozása már rövidebb távon is kifizetődő.

Az eszköz bevezetésével, illetve a #boldoganamunkában program további lehetőségeivel kapcsolatos kérdéseire készséggel válaszol:

Tóthné File Edina

munkabiztonsági szakember, mediátor, business coach

office@soulid.hu 

+36 70 2203508

Forrás: