boldogságcooperationegyüttműködésflowhappyinworkjomunkamindfulworknostress

Fess az egyensúlyért!

Amikor „jó munkát végzünk”, vagyis olyat, amiben akár munkahelyi, akár családi szerepünkben, vagy hobbinkban stb. beteljesedik az egyéni küldetésünk, vagy érvényre jut az önkifejezési igényünk, szinte észrevétlenül repül az idő. A feladat elvégzését élvezzük, örömet okoz, az eredményre büszkék vagyunk.

Így ezek a teljesítények akár az energia raktárainkat is tölthetik. Különösen igaz ez a meditációt, elmélyülést igénylő tevékenységekre, például a zene, képző- és alkotóművészet, jóga.

Néha együtt dolgozom Szücs Borkával a Piktorella álomfestő műhely megálmodójával. Remek alkalmak ezek, hogy kipróbáljam magam olyan dolgokban is, amihez egyedül nem sok bátorságom lenne.

Szeretném, ha megismernétek Ti is a világunk kis szeletkéjét az ő „szemüvegén” keresztül:

Borka, hogy találkoztál a festéssel?

Gyerekkoromban rengeteg képeskönyvet, művészeti albumot nézegettem, sokszor a képek hatására egy történet kerekedett bennem és a könyvet már nem is biztos, hogy elolvastam. Művészeti gimnáziumba jártam, a 4 év alatt rengeteg technikát kipróbáltunk és a színek varázslatos világa, a festészet már akkor is a kedvencem volt.

Foto: Piktorella

Miért kezdtél ezzel foglalkozni?

Nekem ez a lételemem: alkotni, a fantáziámban felbukkanó képeket rögzíteni, a környezetemet, praktikus tárgyakat széppé varázsolni.

Milyen hatást gyakorol a mindennapjaidra?

Festés közben egy színes szappanbuborékba csöppenek, és beleolvadok az éppen formálódó varázslatos világba. Megnyugvást hoz, békét teremt, amikor alkotok nincs külvilág. Találkozok önmagammal.

Mit jelentenek neked a színek?

A színek szerintem hangulatokat, érzéseket jelenítenek meg. Felerősítik a pozitív érzéseket, tompítják, felülírják a negatív hangulatokat. A színeknek gyógyító erejük van.

Milyen anyagokkal dolgozol?

Nagyon szeretek üres falfelületeket festeni, szeretek fából készült használati tárgyakat tervezni, díszíteni. A vászonra festés egy szerelem, oda a legmélyebben gyökerező mesevilágomat álmodom meg.

Hol lehet találkozni / festeni veled?

A Kívánság Műhelyben több korosztályt is vendégül tudok látni és alkotásra inspirálni. Kisiskolások és szüleik, kamaszok és családok, baráti társaságok is megtalálják azt az alapanyagot, amit szívesen díszítenek. Lehet az kavicsfestés, doboz díszítés vagy mosolytábla készítés. Tematikus, ünnephez kapcsolódó workshopokat is vezetek alkalmanként, hívnak rendezvényekre, falunapra, és nagyvázsonyi osztálykirándulás program része is voltam címerfestős műhelyemmel.

Mi történik a workshopon?

A Kívánság Műhely egy 2-3 órás délelőtti, vagy délutáni kreatív ÉNIDŐ. A résztvevőknek megmutatom az alapanyagokat, beszélgetünk, eközben kiderül ki mit szeretne és segítem őket tippekkel, tanácsokkal a festési folyamatban. Teát, sütit, gyümölcsöt is kínálok, hogy otthonosan érezze magát mindenki nálam.

A tematikus műhely mindig a programtól, a résztvevőktől és az időtől függ, ehhez válogatom az alapanyagot és igazítom a technikát.

Foto: Piktorella

Mit adhat az ezzel való foglalkozás?

Pozitív élményt, az alkotás hatalmas belső erőket szabadít fel. Örömöt ad, hogy a kezünk alatt születik egy csoda.

Le lehet vezetni a stresszt sokféle káros módon, pl. alkohollal, a házastársunkon, vagy azon rugózni, hogy milyen ez a világ. Vagy dönthetünk úgy, hogy teszünk valami jót, szebbé tesszük a környezetünket, alkotunk valami maradandót mások és a magunk örömére.

Rengeteg ilyen lehetőség kínálkozik a világban. Sok olyan hely, ügy vagy ember van, aminek vagy akinek szüksége van támogatóra, segítségre. A közösségi falfestés pont egy ilyen esemény. Találkozik egymással az adakozó, a támogatott és a kivitelező. Az eredménynek pedig legtöbbször gyermekek örülnek vagy közösségek javát szolgálják. Ezeknél a projekteknél nagy hangsúly van az adakozón, mert támogatható ügyet, helyet könnyebb találni. És ha még egy cég, magánszemély gondolkozik, hogy mi a haszon ebből, miért tegye? Csak annyit tudok mondani, hogy MIÉRT NE?

Foto: Piktorella

Hogyan egészíti ki az alkotás a hétköznapokat?

Sok nő vágyik arra, hogy kézműveskedjen, alkothasson. A hétköznapok sodrában elhessegetik ezeket a késztetéseket, drága az alapanyag, nincs rá idő. Én mégis bíztatok mindenkit, hogy hallgasson a szívére és próbáljon ki több technikát, találja meg a munkája mellett azt a tevékenységet, ami felszabadítja a kreatív energiáit.

A legtöbb ember a személyes ajándéknak örül. Amit mi készítünk szeretteinknek vagy magunknak, annak más értéke van. Azt nem leemeljük a bolt polcáról, hanem az időnket, a kezünk munkáját tesszük bele. Lehet az ékszer, táska, lekvár, ládika vagy egy szívhez szóló üzenet.

Milyen pozitív tapasztalatokról kaptál visszajelzést?

Pár hozzászólás, üzenet, amit kaptam:

Borka! Hihetetlenül élveztem teljesen feltöltött. Minden percét imádtam. Végre azt érzem van, amiben megtaláltam magam.

Köszönjük szépen, annyira elmerültünk, úgy elszállt az idő festés közben. Teljes kikapcsolódás.

Nagyon jól éreztük magunkat. Nem is hittem, hogy én ilyet tudok festeni.

Hihetetlen, hogy amit húztam idézetet, pont erről beszélgettünk a barátnőmmel. Festés közben folytattuk a csevegést.

Sokan úgy érkeznek hozzám, mikor közösségi falfestést vezetek, hogy azt állítják magukról, ők nem tudnak festeni, nincs kézügyességük. A folyamat közben annyira elmerülnek a színekben, a festésben, beszélgetnek a többiekkel, hogy az idő elrepül és a végén ott marad több négyzetméter vidámra festett fal pl. a Bátor Tábor táborosainak vagy egy óvoda gyermekeinek.  Ők festették.

Amire még nagyon büszke vagyok, hogy önkéntes férfiak is arról mesélnek egy ilyen közösségkovácsoló falfestés után, hogy teljesen elmerültek az alkotásban és megkérdezik mikor lesz a következő ilyen alkalom.

Bárki gyarapíthatja a saját luxusát, vagy dönthet úgy, hogy ad, támogat, felemel. Ahogy Joseph Murphy mondta: „Az ember legnagyobb hatalma a választás lehetőségében rejlik.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .